уторак, 19. април 2022.

Забава и обука старих

 Здраво свима!


Јучерашњи дан завршиле смо одласком у клуб, где смо имале прилику да се дружимо са вршњацима из Шпаније, Хрватске и са Кипра. Играли смо друштвене игре, свирали, певали, смејали се,... У наставку ћемо вам поделити делић атмосфере.



Данашњи дан започео је мало раније од претходних. 
Време буђења - 5:50, а време поласка - 6:30.



Користиле смо неколико различитих превозних средстава (аутобус, 2 трамваја).

Када смо стигли у SAH (дом у ком имамо праксу) тестирани смо на ковид.



Након негативних резултата, распоредили су нас на различите спратове. Због већ наведеног ковида и немогућности одласка на вежбе у болници, већини од нас ово је представљало први контакт са болесником. То је изазвало различите емоције у нама, без обзира на то колико су нас наставници припремали за мобилност. У почетку нам није било свеједно, а велики удео у томе је имало постојање језичке баријере коју смо на различите начине успевале да пребродимо. Невербална комуникација и google translate су били од непроцењиве вредности!

Док је једна група обављала сестринске процедуре у одржавању личне хигијене непокретних болесника, друга група је учествовала у спортским активностима и културним садржајима са штићеницима. Након краће паузе за доручак, наставиле смо са радом.

 Шака проповедника, гастростома, назални и уринарни катетер, декубитус, еластичне чарапе за превенцију тромбозе, само су неке од ствари које смо имали прилику да видимо. Посебну пажњу нам је привукла справа за преношење непокретних болесника из постеље у колица. Такође, веома смо се забавиле док смо играле друштвене игре са пацијентима. 

Приметиле смо да се на сваком кораку налазе средства за дезинфекцију руку, рукавице и контејнери за разврставање отпада. 





Учествовале смо у храњењу болесника, а онима који су се самостално хранили, смо односили тањире са храном. Коначно је дошао ред и на наш ручак, који смо купили у оближњем маркету.

Након кратке паузе, вратиле смо се и присуствовале, заједно са ученицима из Хрватске, ретком догађају – терапији са животињама у дворишту дома. Преслатки зечеви, јарићи и овчице никог нису оставиле равнодушним, па чак ни нас!





У Шкојдиц смо се враћали трамвајем и возом и уследило је време одмора и вечере. Тренутно се спремамо за поновно дружење у клубу, из ког утиске добијате сутра. :)



Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице