субота, 23. април 2022.

Берлин

Hola amigos!

Јучерашњи  дан се завршио на сличан начин као и претходни – дружењем у клубу са осталим вршњацима из кампуса. С обзиром на то да је ово било последње вече у кампусу двема групама, била је одржана опроштајна журка.

Као што смо ми  склопили нова пријатељства са осталим учесницима, тако је и наша наставница искористила прилику и разменила искуство са колегама из Медицинске школе из Винковаца и поставила темеље будуће сарадње између наших школа.


„На Берлин,

Нисам мислио на Берлин,

Ја сам мислио на Берлин

са Берлинцима.“

Момчило Бајагић Бајага

Након веома занимљиве и продуктивне недеље, напокон смо дочекале викенд. Успеле смо да одспавамо нешто дуже у односу на претходна јутра. Након доручка смо се поздравиле са групом из Хрватске која је данас напустила кампус и пожелеле им срећан пут. Убрзо након тога смо кренуле на дуго ишчекивани пут у Берлин. Током двочасовне вожње смо имале прилику да уживамо у дивним пејзажима. У Берлину нас је дочекао водич са којим смо обишле многа занимљива места у граду. Кренимо заједно у обилазак!

1. German Chancellery

Прошли смо поред зграде немачког канцелара.


2. Bundestag и Reichstag

Рајхстаг је првобитно изграђен као дом прве скупштине немачког царства. Имао је велики симбол за време нацизма и на крају рата је најпознатија фотографија када војник Црвене армије подиже заставу на Рајхстагу и симболише победу Совјетског Савеза над Немачком. Данас је то зграда парламента чији се посланици бирају на четири године, а Немци данас скупштину називају Бундестаг. Испред зграде се налази огроман парк препун туриста који уживају у погледу и сунчаном дану.


На путу ка следећој знаменитости, видели смо споменике посвећене жртвама Берлинског зида. То су сви они људи који су страдали приликом покушаја да из Источне Немачке пређу у Западну Немачку.

3. Споменик палим совјетским борцима у Tiergarten парку

Ово је један од три споменика у знак сећања на погинуле совјетске борце. Поред споменика стоје два тенка са јасним ознакама Црвене армије.




4.  Бранденбуршка капија

Налази се на Париском тргу. У историји је  стајала између Источне и Западне Немачке као део Берлинског зида. Други светски рат је преживела са великим штетама након којих је била реконструисана. Сада је једна од највећих атракција у Берлину.



5. Меморијал холокауста

Споменик посвећен убијеним Јеврејима. Састоји се од 2711 бетонских плоча различите величине. Када  кренете кроз овај "лавиринт" имате осећај дезоријентисаности, нелагодности и страха.


6. Хитлеров бункер

Један је од објеката који су били уништени након Другог светског рата. Сада се ту налазе само плакат, паркинг и тротоар. Налазио се 15 метара испод земље и у њему је, када је већ било јасно да је рат изгубљен, Хитлер са супругом окончао свој живот.


7. Топографија терора

Налази се на месту некадашњег главног штаба Гестапоа и СС-а које су такође биле уништене 1945. године. У музеју је стална поставка која нам говори о свим злоделима нацизма. Видели смо део који је посвећен Србији.



8. Берлински зид

Савезници су Берлин поделили на Источни и Западни, а линија пресека био је Берлински зид. Изграђен је 1961. године, а срушен у грађанским немирима 1989. године и тада постаје симбол уједињења Немачке.



9. Чекпоинт Чарли

Ово је био најпознатији гранични прелаз између Источне и Западне Немачке. Кроз њега су могли да пролазе само високи официри и дипломате, док је обичним људима (грађанима) прелазак био забрањен. Често се појављује у шпијунским књигама и филмовима.


10. Немачка катедрала

Налази се на Жандарменмаркту преко пута француске цркве.


11. Концертна дворана

Једна је од најстаријих у Немачкој.


12. Humboldt Universitaet

Прошли смо поред највеће библиотеке у Берлину.


13. Берлинска катедрала

Ово је највећа градска црква и седиште је протестантске цркве у Немачкој. Обриси ове цркве су један од најпрепознатљивијих симбола града.


Неколико пута смо прошли преко реке Шпреје.


14. Берлински телевизијски торањ

Налази се близу Александар плаца и представља највишу грађевину у Немачкој са својих 368 метара.

 


15. Alexanderplatz

Највећи трг у Берлину, препун туриста и локалног становништва. Трг је један од главних саобраћајних чворова у немачкој престоници, али и место одакле можете пешке доћи до већине туристичких атракција, што смо ми и урадили.




На самом тргу налази се необичан сат који показује време у више градова света.


Надамо се да сте уживали у овом кратком виртуелном обиласку.

 


 Сутра ћемо вас упознати са Дрезденом. Читајте нас. :)



Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице