петак, 22. април 2022.

Мерење и евидентирање виталних функција

Setz dich bitte и припремите се за наш нови пост! Ова реченица као и mund auf, ich verstehe das nicht, alles gut, alles klar, bad machen су само неке од реченица које чујемо толико пута да је немогуће да их не запамтимо.

Јучерашњи дан завршиле смо одласком у клуб и дружењем са нашим вршњацима. Поред учења нових ствари у дому, много тога смо научиле и од наших вршњака: играње билијара и шаха, свирање... Лепо смо се провеле и отишле на спавање да бисмо биле спремне за нови радни дан. Данашњи дан започеле смо као и сваки радни дан до сада: устале јако рано, спремиле се и отишле на станицу. Након дуге вожње стигле смо у дом за старе - САХ и почеле да извршавамо наше радне обавезе. Данас је значајан празник за нас - Велики петак и управа дома нам је изашла у сусрет и скратила нам радно време. Без обзира на то скраћено време дан је био јако продуктиван и стигле смо да завршимо све обавезе.


 Данашњи задатак био је мерење и евидентирање виталних функција. Задатак смо изршиле по плану сестринских интервенција као и иначе. Главна сестра нам је дозволила да припремимо материјал и одвела нас до првог корисника дома коме је требало измерити виталне функције. Првом кориснику је она измерила виталне функције, а осталим корисницима смо функције мериле саме уз надзор. Приметиле смо да се мерење по њиховом здравственом систему врши много лакше - апарат за притисак је аутоматски, а мерење температуре се врши безконтактно.




 Осим виталних функција и данас смо сваком болеснику узимале крв из ресице уха за утврђивање нивоа шећера у крви.  Након извршења интервенције збринуле смо сваког болесника и распремиле материјал и разврстале медицински отпад. Евиденцију смо вршиле уписивањем вредности у посебном компјутерском програму, што нам је било јако значајно јер смо се први пут сусреле са таквим начином рада.



Наставница је из разговора са особљем сазнала да смо прва медицинска школа из Србије која је на стручној пракси у САХ-у. Та информација нас је додатно мотивисала и учинила поноснима.

Након рада прошетале смо центром Лајпцига и Ѕ bahn-ом се вратиле у камп и од другара из Хрватске добиле позив да их бодримо на фудбалској утакмици. Радо смо прихватиле позив и са њима се упутиле до оближње школе у којој се играла утакмица. На утакмици смо као навијачи биле неутралне јер су нам сви подједнако драги. Слике ће вам најбоље дочарати како је игра протекла.





Сутра добијате извештај са опроштајне журке Хрвата и Кипрана којој вечерас присуствујемо. Tschüss!

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице