понедељак, 25. април 2022.

Исхрана старијих

Guten Tag!

Данашњи дан био је тмуран и хладан, па нам је пар минута чекања аутобуса изгледало као читава вечност. Као и сваког радног дана, јавним превозом смо стигле у SAH у ком су нас поново тестирали на Ковид.



 Када је након негативног  теста свака отишла на свој спрат и припремила се за рад, бациле смо се“ на своје радне задатке. По плану рада имале смо исхрану  болесника, што смо и радиле. Колико год лако изгледало обављање овог посла, за њега је потребно много стрпљења и може изузетно дуго да траје. Специфичност коју смо приметиле је да се пацијентима који имају проблем са актом гутања додаје одговарајући прашак у чај од ког настаје гел. Да би се подстакла перисталтика, штићеницима се у исхрану додаје прашак Movicol, растворен у одређеној количини течности. Штићеници уносе велике количине чајева, махом црвених. На одељењима постоји недељни јеловник који испуњава све потребе штићеника. 




Веома фина медицинска сестра нам је објаснила како функционише сваки оброк, како свако има своје место у трпезарији и да имају списак ствари које сваки штићеник не воли, не сме да једе или је алергичан, односно интолерантан, а након тога смо делиле терапију. Неке од нас су имале прилику да виде и како изгледа храњење болесника преко гастростоме. Занимљивост коју смо приметиле је додатак овој врсти исхране, раствор са хранљивим влакнима. Поред тога имале смо прилику и да поразговарамо са штићеницима и особљем са којима се споразумевамо разним видовима невербалне и вербалне комуникације.




 Након дугог и врло исцрпљујућег преподнева вратиле смо се у Gut Wehlitz на ручак, а после тога отишле у обилазак Шкојдица. Шкојдиц  је предграђе Лајпцига, у делу где је његов аеродром. Врло је миран и тих градић који има 17 хиљада становника и врло лепу природу. Иако је град врло мали у њему се налазе разне знаменитости попут музеја, градске библиотеке и астрономског центра. У Шкојдицу постоји и део за скијање и планинарење.





У кампусу имамо и могућност да помажемо у кухињи што је савршен начин за стицање додатних искустава и склапање нових пријатељстава.




Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице