уторак, 26. април 2022.

Лична хигијена старијих

 

Здраво свимапрошло је тачно недељу дана од када смо започеле праксу у САХ. Време је прошло јако брзо јер када радиш оно што волиш време брзо лети. Полако нас хвата туга што ускоро одлазимо из ове дивне земље, а нарочито због опраштања од пријатеља које смо упознале у кампусу. Синоћ смо се уз много суза опростиле од другара из Шпаније. Сама помисао да их вероватно више нећемо видети и то сигурно не у овим околностима изазива велику тугу. Сви су били јако дивни према нама, пуно тога нам помогли и захвални смо што смо много једни од других научили. Знамо да циљ мобилности јесте упознавање нових људи, али нисмо биле спремне на растанак са њима. Колико год нам тешко падали овакви тренуци јако нам недостају породице и пријатељи, па чак и школа. Јуче смо се преко видео позива поздравиле са координаторима из наше школе. Јако смо биле срећне што смо их виделе (макар само преко екрана). Испричале смо сва наша досадашња искуства, рекле све што нас је мучило, сетиле се неких смешних ситуација и лепо орасположиле.



Но, да се вратимо на други (али не мање важан) циљ пројекта. Данашњи задатак у дому за старе било нам је спровођење личне хигијене. Након што смо се психички и физички спремиле за рад, са главном сестром отишле смо до собе првог корисника коме је било потребно спровођење личне хигијене. С обзиром да смо ову радњу до сада обављале у кабинетима, на луткама, први контакт са реалношћу за нас је јако стресан. Начин рада у обе земље је исти али овде особље има на располагању више средстава и апарате за олакшавање рада. Као што смо већ рекле у претходним блоговима, много се поштују навике корисника и комплетан план рада прилагођава се њему. Приликом обављања личне хигијене, користи се козметика која је у складу са корисниковим типом коже. Првог корисника окупале смо уз помоћ неговатеља, а наредне смо купале самостално. Значи нам што смо напокон виделе како то изгледа у раду са корисницима ове земље.

Осим купања неопходно је и одржавање хигијене усне дупље. У овом дому користе се једнократни сетови за оралну хигијену које смо први пут виделе. Начин рада такође је исти.


Након збрињавања корисника и распремања материјала, радне површине и све што је дошло у контакт са околином (кваке, даљински, рукохвати, делови кревета...) дезинфикују се посебним марамицама. Марамице су специфицне јер дом сам прави дезифицијенс за њих.

Још једна занимљива ствар коју смо приметиле од када смо овде јесте начин комуникације корисника са особљем и особља међусобно. Наиме, овде се комуницира преко специјалних мобилних телефона који раде по принципу токи вокија. Преко њега особље се међусобно дозива, што могу учинити и корисници из своје собе.


Након што је прошао Ускршњи распуст у Немачкој, ученици медицинских школа вратили су се на праксу у дом. То су махом физиотерапеути који раде групне терапије. Имале смо прилику да присуствујемо једној таквој терапији у посебној соби за спорт. Након што се корисници одведу/ одвезу у собу за спорт седе у круг. На почетку раде се загревања, а након тога лагано добацивање лоптом или играње различитих игара. Приликом таквих вежби ради се на физичком и менталном здрављу и вежбању финих покрета, али све у граници могућности корисника дома. Осим групних, раде се и појединачне вежбе са корисницима- масаже и разгибавање екстремитета.


Неке од нас су данас имале прилику да дају лек преко гастростоме. За наше даље учење, урадити овако специфичне и важне ствари има велики утицај и даје нам ветар у леђа.

Обилазак Лајпцига

У старом делу Лајпцига поново смо посетиле тржни трг такозвани Маркт. На њему се могу наћи пуно домаћих и ручно прављених прозвода и предмета као и храна, биљке и сл. Петак је главни дан трга када има највише излагача. Виделе смо пуно тезги са воћем, поврћем и зачинима карактеристичним за овај део Немачке.




Шетњом кроз овај део града, уочиле смо Ауербацхов подрум- најстарију кафану у Немачкој и једну од најстаријих на свету. Ради од 1525. године и јако је аутентична по локацији- смештена је у подруму у близини трга. Занимљивост везана за кафану је та да је Гете био сталан гост кафане за време студија и споменуо је у ,,Фаусту“  ,јер је инспирацију за ово дело добио баш у овој кафани.



Лајпциг је диван град са пуно занимљивих локација па се надамо да ћете неке и сами посетити. Danke für Ihre Aufmerksamkeit, auf Wiedersehen!



Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице