четвртак, 21. април 2022.

Очување менталног здравља старијих

Guten Аbend драги читаоци!

Јављамо се поново након једног занимљивог, али једноставног дана. Јутро није започело ништа другачије у односу на претходно. Поново смо са кишобранчићима отишли до аутобуског стајалишта, помало поспани али спремни за нови радни дан. Данас ћемо се посветити описивању не само онога што радимо већ и неких ситница које делују бесмислено а и те како утичу како на нашу тако и на психу болесника. 




На жалост немамо дозволу да фотографишемо запослене у САХ па не можемо да вам дочарамо колико дају себе у ономе што раде, и труде се да се штићеници максимално осећају као да су код куће. То нису никакве комликоване ствари већ минимум који би  свако од нас требало да пружи, као што је обичан осмех, загрљај и збивање шала. Приметили смо да штићенике и најмањи додир може да смири и пружи им осећај сигурности. Такође оно што је нама било веома занимљиво је то што сваки болесник има неку плишану играчку, или собу пуну слика са породицом или кућним љубимцима што их подсећа на њихов дом. Језичка баријера је и даље присутна али то сада представља минимални изазов јер су се штићеници већ навикли на све нас као и ми на њих, препознају нас и увек нам упуте осмех и поздрав а некад и по коју реченицу коју на жалост не разумемо али нам је драго јер нам то указује на то да се осећају сигурно крај нас.



Једном речју се све ово може описати, а то је реч коју спомињемо од самог почетка школовања, која је присутна у свакој књизи здравствене неге и то је ЕМПАТИЈА. Због недостатка вежбе у болници нисмо имале прилике да се са овим сусретнемо до сад, али сада је право време да сво знање применимо. 

За очување менталног здравља штићеника поред свега овога укључен је и боравак у заједничким проторијама опремљним намештајем и апаратима које старије подсећају на време њихове младости. Видели смо полице са доста цедеова, музика у којој су некада уживали. Често се на ходницима може чути песма Elvis-a  Presley-a – can't help fallng in love и многе друге.




Такође још један начин очувања њиховог менталног здраља јесте и физичка активност која је у складу са њиховим годинама и пропратним болестима.

За вечеру смо имали пријатно изненађење, особље кампуса и другари из Шпаније су за вечеру припреме роштиљ за све нас, притом су испоштовали вегетаријанце, па смо сви заједно уживали у оброку.


Ми своје ментално здравље одржавамо вечерњим дружењем у клубу са учесницима из осталих земаља који тренутно бораве у кампусу.




Guten Nacht! <3

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице