понедељак, 18. април 2022.

Први дан у Gut Wehlitz-u и обилазак Лајпцига

Наш дан је започео у 08:00, када смо устале одморне и спремне за нове авантуре. Након доручка, у 10 сати смо имале састанак са координаторком Аном која нас је упознала са правилима кампуса, а ми смо јој на карти показале нашу земљу и пут којим смо дошле. Састанак је одржан са групом из Хрватске. На крају састанка нас је спровела и упознала са битним просторијама у кампусу (lanudry room, club, office)


Време до ручка провеле смо у природи, пишући дневнике и размењујући утиске. Након ручка и краћег одмора нашле смо се са Аном код Clock Tower-a и пошле ка железничкој станици.




Обилазак Лајпцига

1. St. Nikolai

Протестанска црква је из католичке прешла у протестанску у 16. веку. Једна је од најстаријих у граду. По информацијама које смо добиле, 70% становника Лајпцига су протестанти. Имале смо прилику да се упознамо са једном од 3 највеће хришћанске вероисповести. Црква је била место окупљања локалних становника који су учествовали у покрету за рушење Берлинског зида и уједињења Немачке. Све се то догодило 1989. године. 





2. St. Thomaѕ

Такође протестантска црква испред које се налази статуа Јохана Себастијана Баха. Бах је до своје смрти у овој цркви био вођа хора и у истој се сада налазе његови посмртни остаци.
The Prayer Cross - на њему се могу закачити папири са написаним молитвама и изреченим страховима у циљу превазилажења истих.





3. Universitat Leipzig

Један од најстаријих универзитета у Немачкој који су похађали многе познате историјске личности: Гете, Ниче, Вагнер, а од наших савременика бивша канцеларка Ангела Меркел. Знаменити Срби који су студирали су: Доситеј Обрадовић, Стеван Мокрањац, Стеван Христић, Вук Караџић,..



Statue of Goethe

4. Тржни трг

Ово је иначе пијачни трг који постоји још од 12. века а на њему је тренутно Ускршњи вашар. Са свих страна се чује музика и има пуно људи, уличних уметника, штандова са локалним специјалитетима. Нисмо имали времена да пробамо али планирамо да поновимо обилазак и накнадно ћемо вам јавити утиске.








5. Panorama Тоwer



Прво што смо запазиле је добро уређен и редован јавни превоз, коришћење електричних аутомобила, поштовање и придржавање закона и мера. Најбољи начин да вам дочарамо оно што смо виделе је преко слика које постављамо испод сваког текста. Пустићемо да оне кажу све што смо ми можда изоставиле.






ЧИТАМО СЕ СУТРА!

Нема коментара:

Постави коментар

Укупно приказа странице